Talvihäät Suomenlinnan Pirunkirkossa

Aurinko paistaa siniseltä pilvettömältä taivaalta. Maahan on juuri edellisenä päivänä satanut muutama senttimetri puuterimaista lunta ja pakkastakin on juuri sopivasti pari astetta. Voiko enää täydellisempää keliä talvihäihin ollakaan? Jos aurinkoisella talvisäälläkin saa nostettua hymyn huulille, niin samoin tekee myös Suomenlinnan upean historiallinen miljöö.

Sivun alalaidassa olevalla videolla havainnollistetaan hieman Pirunkirkon pohjarakennetta sekä näytetään miten äänentoisto- ja valolaitteilla saadaan tehtyä upeasta juhlatilasta täydellinen!

Suomenlinnan Pirunkirkko

Venäläisellä kaudella luterilaisena kirkkona toimineen rakennuksen yläkertaan sijoittuu kaunis ja suosittu juhlatila, jonka jykevä lankkulattia, seinämaalaukset ja holvikaaret luovat juhlaan tunnelmalliset puitteet.

Pääsisäänkäynti on rakennuksen läpi kulkevassa tunnelissa, josta noustaan juhlavaa kierreportaikkoa pitkin rakennuksen toiseen kerrokseen. Sali on maalattu perinteisin värein: seinien yläosat valkoisiksi ja alaosat vaaleansiniseksi. Ajan patinoima lankkulattia sekä pääportaikon ja takahuoneiden seinämaalaukset ovat salin erikoisuuksia. Sali sopii erityisen hyvin juhlatilaisuuksien järjestämiseen, ja kabinettitilat soveltuvat esimerkiksi vihkiseremoniaan.

Lisätietoja Pirunkirkosta voi lukea Pirunkirkon nettisivuilta.

Haastava tila äänentoiston kannalta

Suomenlinnan Pirunkirkko on hyvin matala ja samalla verrattain pitkä juhlatila. Salin holvikaaret estävät suoran näkyvyyden lisäksi myös äänen jakautumisen tasaisesti juhlatilaan. Tilassa on valmiina pienet äänentoistolaitteet langallisella mikrofonilla, mutta näiden mitoitus juhlatilaan on auttamattomasti liian pieni. Tästä syystä suosittelen ottamaan juhlatilaan lisää äänentoistoa, jotta taustamusiikit ja etenkin puheet saadaan kuulumaan paremmin koko juhlasaliin. Siksi Pirunkirkon omia kaiuttimia kannattaakin hyödyntää osana kokonaisuutta mikäli vain mahdollista.

Tilassa kannattaa käyttää lähes aina mikrofoneja, jotta puheet ja ilmoitukset kuuluisivat varmasti salin perälle saakka. Holvikaarien tuomaa näköestettä voidaan lievittää käyttämällä langattomia mikrofoneja, jolloin puhujalle voidaan katsoa juuri oikea paikka parhaimmalla näkyvyydellä.

Korostetaan valaistuksella yksityiskohdat esille

Juhlatilan tunnelmavalaistukseen käytettiin 20kpl lattialle asetettavia LED-spottivaloja, jotka talvihäät-teeman mukaisesti laitettiin valkoisiksi. Pirunkirkon juhlasalissa on vanhoja ja kauniita lämmitysuuneja, joita saatiin korostettua valaistuksen avulla näkyviin. Myös hääparin pöydän taustaa somistettiin valaistuksella, joka kaarevien seinien avulla toi lisävaloa hääparin ylle.

Sijoittamalla valoja holvikaarien juurelle, saadaan juhlatilaa elävöitettyä entisestään. Alkuillasta valot voidaan pitää täysin yksivärisinä, mutta illan tanssilattian avautuessa, ne voidaan laittaa vaihtamaan väriä tyylikkäästi musiikin tahdissa.

Jaa tämä sivu somessa: